Artklikk_Virgo_GOP111
2012.10.30
Menedzselt Közösségi Mobilalkalmazás Tesztközpont (Managed Community Test Center for Mobile Application Testing) kutatás-fejlesztése
A projekt célja egy, a mobil alkalmazások közösségi tesztelésére szolgáló felhõ alapú megoldás és szolgáltatás kifejlesztése. Bár a világban alkalmazott mobil alkalmazás platformok, operációs rendszerek száma véges és a mobil alkalmazások mûködési környezete szabványokban rögzített, mégis gyakorlati tapasztalat, hogy a világ különbözõ országaiban olyan eltérések tapasztalhatók, amelyek nem egy esetben a mobil alkalmazások mûködõképességét is jelentõs mértékben befolyásolják. Azoknak a fejlesztõknek, akik alkalmazásaikat a világ több országában szeretnék értékesíteni, vagy több platformra és különbözõ végkészülékekre egyaránt optimálisan mûködõ szoftvereket akarnak készíteni igen összetett feladatot jelent a tesztelés megvalósítása. Az okos telefonok világméretû terjedésével együtt egyre jobban erõsödik az a trend, amely a felhõ alapú szolgáltatások mobil platformokon keresztüli igénybevételének lehetõségét feltételezi. A felhasználók adataikhoz, tartalmaikhoz a mobil eszközök segítségével is hozzá kívánnak férni, függetlenül attól, hogy milyen telefonkészülékkel rendelkeznek és hogy a világ melyik részén élnek. Ez pedig azt jelenti, hogy a megfelelõ minõség, rendelkezésre állás fenntartásának fontos feltétele, eleme lesz a megfelelõ tesztelési lehetõség.
A projekt eredményeként megszületõ technológia erre a teszteléshez kapcsolódó technikai, logisztikai és üzleti kihívásra kíván megfelelõ választ kialakítani a szükséges technikai feltételek és üzleti konstrukciók kialakításával, építve az Internetes világban egyre szélesebb körben terjedõ közösségi megközelítésre, a közösségi tesztelési szisztéma kialakításával. A közösségi tesztelés lényege, hogy összekötjük a világ különbözõ pontjain élõ, okos telefonnal rendelkezõ a tesztelés iránt fogékony felhasználókat a mobil alkalmazások fejlesztõivel és egy szabályozott üzleti folyamatot korszerû eszközökkel támogatva egy minden eddiginél hatékonyabb globális tesztelési szolgáltatást alakítunk ki. A közösségi tesztelési szolgáltatás lényege a fejlesztõk irányából, hogy a mobilalkalmazásukat a kialakításra kerülõ központi portálunkra feltöltve összeállíthatják az igényeiknek megfelelõ tesztscriptet, amely alapján a rendszer a scriptben meghatározott tesztelési paramétereknek megfelelõ felhasználókat keres a regisztrált közösségben. A rendszer a tesztelési lehetõséget kiajánlja a tesztelõknek, akiknek mobil felületeket kínál a tesztek logolására, a teszteredmények rögzítésére. A fejlesztõk ezeket a teszteredményeket összesítve kapják meg. A közösségi tesztelési szolgáltatás része az elszámoló ház funkció, azaz a tesztelõ számára a fejlesztõtõl befolyó díjazás megfelelõ részét jóváírjuk.
A tervezett rendszer menedzselt rendszer, hiszen a megoldás központi elemét jelentõ API (Application Program Intercface), beépülve a tesztelt alkalmazásba adatokat gyûjt a lefolytatott tesztrõl, amit automatikusan tesztadatbázisokba rendez és elemzéseket kínál fel. A fejlesztõk egyszerûen alakíthatják a tesztscripteket, azaz közvetlenül menedzselhetik mind a tesztfolyamatot, mind a teszteredmények kiértékelését, beleértve a verziókövetést. A rendszer fejlesztését egy szofisztikált specifikáció és rendszertervezés elõzi meg, amelynek indoka, hogy itt jelennek meg azok a mûszaki problémák, amelyhez alkalmazott kutatási mélységben kell feldolgozni a mobil alkalmazás platformok jellemzõ mûködését és olyan modelleket kell kialakítanunk a tesztfolyamatokra, amelyek jelentõs innovációt igényelnek. A specifikációra és a rendszertervezésre épül a fejlesztési szakasz, majd a tesztelés. A fejlesztés alapvetõen a felépítésnek megfelelõen az egyes nagyobb rendszerelemek szerint külön-külön történik.
A projekt három független szervezet együttmûködésében valósul meg, ahol a kutatási feladatokért a kutatóhely BME-Infokom Innovátor, a webes és szerver oldali fejlesztésekért a Virgo Systems Kft., a mobil alkalmazásokhoz kapcsolódó fejlesztésekért az Artklikk Kft. felelõs.
*
Kedvezményezett neve és elérhetõsége:
ArtKlikk Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelõsségû Társaság
Cím: 1061 Budapest, Paulay Ede utca 55.
Levelezési 1061 Budapest, Paulay Ede utca 55.
Weblap: http://www.artklikk.com
Email: office@artklikk.hu
Tel: +36 1 288 01 72Közremûködõ szervezet neve és elérhetõsége:

MAG- Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.
Cím: 1139. Budapest, Váci út 83., Center Point 2. irodaház fszt.
Levelezési cím: 1539 Budapest, Postafiók 684.
Infovonal: +36(40) 200-617

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Cím: 1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.
Levelezési cím: 1393 Budapest, Pf. 332.
E-mail: nfu@nfu.gov.hu
Infovonal: +36 40 638-638 (474-9180)
Vissza